MOCIO CONJUNTA DELS GRUPS MUNICIPALS PSC-Òdena Progrés, Òdena a fons-Avancem i Fem Òdena-AM A FAVOR DE LA DIGNIFICACÓ DE LA FEINA AL CAMP.
Hi ha en aquests moments una crisi de preus en la fruita dolça que està generant un pacte contra la mateixa i una corrent de mocions a favor del seu impuls. A Òdena el sector de la fruita dolça és, d’existir, testimonial. Però manté una activitat econòmica, d’explotacions familiars, lligada al món rural (vinya, cereal, olivera i engreix de porcs, aviram, i vedells), important en nombre i qualitat. Que es veuen, com és el cas de la fruita dolça, sotmeses a una crisi de preu que, entenem mereixen el suport polític de l’Ajuntament.
L’Ajuntament d’Òdena, estenent-la en el sentit abans explicat dona suport a la moció a favor de l’impuls del pacte contra la crisi de preus de la fruita dolça.
El nombre d’explotacions agràries a Catalunya ha patit una davallada important. Se n’han destruït 10.000 en 15 anys. El descens del 35% de la Renta Agrària en els darrers 16 anys és un altre indicador preocupant.
Aquest fet, sumat a la crisi econòmica, les retallades d’inversions i serveis públics bàsics a les zones rurals, ens ha portat a una preocupant crisi demogràfica al conjunt de Catalunya. La Catalunya buida, a causa de la despoblació i l’empobriment, s’ha accelerat de manera preocupant i requereix solucions integrals i urgents des de les diferents administracions públiques.
Un dels sectors cabdals i estratègics per contrarestar la despoblació és el sector agroalimentari. Un sector amb un pes econòmic, social i territorial molt important a Catalunya (3,6% del PIB i 17% de la Indústria) però que amaga grans desigualtats entre els diferents agents que hi intervenen.
Dintre de les dificultats actuals que viu el Món Agrari, la greu crisi de preus dels productors és un dels reptes i una de les problemàtiques més importants que té el conjunt de la societat catalana, i d’arreu de l’Estat.
Per aquest motiu, cal un gran Pacte contra la Crisi de Preus dels productors d’aliments, amb solucions integrals i amb la implicació de totes les parts afectades.
Un Pacte integral, amb diferents mesures, i coordinat amb la resta de Comunitats Autònomes productores, Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i Unió Europea.
També cal exigir unes lleis i uns pressupostos adequats i que facilitin l’activitat i la supervivència dels agricultors i ramaders de Catalunya. Així com, fer valdre la importància de l’alimentació de qualitat, saludable i segura a casa nostra.
És per tot l’anterior, que els Grups Polítics Municipals de manera unànime presenten al Ple de l’Ajuntament d’Òdena els següents acords per a la seva aprovació:
Primer. – Instar al Govern de la Generalitat per:
1) Impulsar un Pacte contra la Crisi de Preus, amb la participació de totes les entitats, organitzacions, plataformes i Administracions Públiques implicades. Aquest Pacte s’ha de dur a terme, coordinant una estratègia conjunta amb les diferents Comunitats Autònomes afectades i amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; traslladant el Pacte i les mesures al Comissari Europeu d’Agricultura i als eurodiputats.
2) El Pacte contra la Crisi de Preus ha de tenir, inicialment, els següents objectius:
a. Promoure la revisió i la millora de la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària.
b. Revisar i millorar la Llei 18/2015, del 29 de juliol, de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries.
c. Promoure una nova Llei de Traçabilitat per conèixer l’origen i el processament dels aliments.
d. Millorar els mecanismes de retirada.
e. Incorporar la fruita dolça a la nova PAC 2021-2027.
f. Defensar l’agricultor actiu com a receptor dels ajuts de la PAC.
g. Millorar el control i les inspeccions de les importacions d’aliments d’Europa.
h. Augmentar els pressupostos en matèria d’Agricultura de la Generalitat i de l’Estat.
i. Promoure campanyes als mitjans de comunicacions.
j. No augmentar els impostos i taxes del sector primari.
k. Millorar l’Observatori Agroalimentari de Preus.
l. Promocionar el consum de proximitat i de màxima qualitat.
m. Facilitar el relleu generacional i la igualtat.
n. Millorar la formació empresarial i agrària.
3) Posar en marxa un fons de finançament extraordinari, a través de l’Institut Català de Finances.
Segon. – Notificar els presents acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Departament d’Agricultura, al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya; a la Mesa i als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya; al Gobierno de España, al Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, al Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, al Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación; i a les entitats i sindicats que representen als i les agricultors/res.
Tercer. – Donar a conèixer els presents acords a la ciutadania a través dels canals de difusió de l’Ajuntament d’Òdena.